EENVOUDIGGEZOND
    therapeutische praktijk

S.A.I.N.-concept

Het S.A.I.N.-concept bestaat uit 4 verschillende elementen: sain-concept

Een totaalbehandeling, stap voor stap, adem na adem, hap na hap… een duurzame verandering.

Emotie, natuurlijke voeding, beweging en ademhaling, kan niet los van elkaar behandeld worden. Naar gelang de persoon, zal onderzocht worden waar de aandacht het meest moet liggen. Het is een referentiekader waarvan vertrokken wordt. Ben je al genoeg in beweging, dan zal dit niet meer behandeld worden. Ben je nog niet klaar om het trainingsprogramma te starten? Dan kijken we eerst naar de andere items. We doen het stap voor stap, op die manier heb je meer kans op een blijvende verandering, en een gezonder lichaam en geest.

Elk mens is uniek en heeft zijn eigen verhaal en wat voor de één werkt, hoeft voor de ander nog niet te werken. Adviezen zijn vaak goed bedoeld, het allerbelangrijkste is om je eigen hart te volgen.

Dit geldt trouwens ook voor het S.A.I.N.-concept. Het grootste effect wordt pas behaald als je er zelf helemaal achter staat en er klaar voor bent. Probeer niet te veel in het denken te blijven hangen, maar juist iets te gaan doen!

Wil je meer weten over de inhoud van het S.A.I.N.-concept, lees dan hieronder verder.

Stress vermijden

Stress vermijden, zijn gevoel volgen, relativeren, leven in het nu, voldoende zelfvertrouwen … zijn sleutel-elementen voor een evenwichtige innerlijke toestand. We zoeken je kern, je eigen gevoel en kracht.

De impact van het emotioneel niet welbevinden op je lichaam, wordt vaak nog onderschat. Langdurige stress kan heel nare gevolgen hebben. Op korte termijn krijgt men vaak al signalen aan het lichaam, maar die worden vaak nog genegeerd. Zoals bv keelpijn, hoofdpijn, lage rugpijn, spijsverteringsproblemen, schildklier, hoge bloeddruk, enz… Gelukkig is de weg naar een therapeut of psycholoog de laatste jaren kleiner geworden, zodat er vlug naar oplossingen gezocht wordt. Maar nog al te vaak grijpen mensen te vlug naar medicatie, terwijl dit op een natuurlijke wijze nog verholpen kan worden. Blijft de stress, het niet welbevinden zich aanhouden dan kan dit zelfs lijden tot langdurige ziektes, zoals burn-out, cvs en fibromyalgie, metabool syndroom enz…

Maar wat is stress?

Als men denkt aan stress, dan denkt men meestal aan mensen die vaak en veel werken en nog uren na het werk, bezig zijn met het werk. Maar die stress kan zich ook anders voordoen. Een laag zelfbeeld en zelfvertrouwen, perfectionistisch zijn, vaak piekeren en zorgen maken,… kunnen het lichaam ook voortdurend in een stress situatie brengen. Het lichaam verkeerd dan voortdurend in een vecht-vlucht reactie, dit is een stressreactie die er eigenlijk toe dient om héél alert te zijn als er gevaar is. Om te overleven… maar andere systemen van het lichaam worden op dat moment niet primair en verwaarloosd. Terwijl men in stress is, zullen de systemen zoals spieren, voortplanting , schildklier, spijsvertering als secundair gezien worden en hebben die niet de tijd te herstellen. Vandaar dat er meer en meer problemen voorkomen op deze gebieden.


Adem correct

Een correcte ademhaling is belangrijk om zich goed in zijn vel te voelen. Koude handen of voeten, hyperventileren, … zijn dikwijls het gevolg van onbewust slecht ademen. Verzuring van het lichaam bv. door stress, intensief sporten, slechte voeding kan een verkeerde ademhaling in de hand werken. Bovendien kan een slechte ademhaling dan weer oorzaak zijn van een slechte spijsvertering, schimmelvorming,… Zowel de ademhalingsfrequentie, het ademvolume als het ademhalingspatroon spelen een rol. Enerzijds moet de CO2-afgifte door het lichaam als anderzijds de zuurstof-opname in het bloed in orde zijn. Via een aantal eenvoudige ademhalingstechnieken en -gewoontes, gecombineerd met voldoende beweging of sporten, wordt de ademhaling opnieuw hersteld en kan de conditie verhoogd worden. Aan de hand van een hartslagmeting kan een trainingsschema worden opgesteld waarbij een goede combinatie van vet- en suikerverbranding optreedt.

In beweging

Iedereen beseft ondertussen dat bewegen of sporten gezond is. Het zorgt ervoor dat ons gewicht op peil blijft en de goede werking van de spijsvertering, immuunsysteem, ademhaling, … ondersteund wordt. Maar ook mensen met specifieke klachten of ziektebeelden (CVS, burn-out, depressieve gevoelens, …) kunnen geholpen worden met extra beweging in combinatie met een goede ademhaling. Via de juiste “inspanning” kan het energiepeil van het lichaam langzaam maar zeker hersteld worden om de klachten of ziektes te overwinnen. Het herstellend vermogen van het lichaam is namelijk groot als het op de juiste manier gestimuleerd wordt.

Natuurlijke voeding

Onze hedendaagse voeding lijkt veelal lekker, ziet er mooi uit, grote hoeveelheden... maar de inhoud laat meer en meer te wensen over. De voedingsindustrie heeft namelijk als doel zoveel mogelijk winst te maken tegen een zo laag mogelijke kostprijs. Wanneer we dergelijke voeding langdurig eten, begint ons lichaam vroeg of laat te protesteren. We leren gezonde voedingstips aan via het eten van volwaardig kwalitatief voedsel. Soms zullen supplementen tijdelijk noodzakelijk zijn om het lichaam te ondersteunen en vlugger te herstellen. Hiervoor geven we je vakkundig advies en raad. Meer en meer kampen we ook met voedselintoleranties. Via een bloedonderzoek kan dit gemakkelijk opgespoord worden.

Volg ons via:

stress vermijden

Stress vermijden

adem correct

Adem correct

in beweging

In beweging

natuurlijke voeding

Natuurlijke voeding

© 2016-2017 Eenvoudiggezond Therapeutische praktijk Algemene voorwaarden